Viden / Presse

Kommende EU-krav om bæredygtighed kan føre til konkurser

Survival of the fittest: Når dele af de nye EU-direktiver om bæredygtighed træder i kraft allerede fra i år, vil det vende op og ned på både det danske og europæiske B2B-marked. I de kommende år vil vi se store forskydninger på markedet i forhold til konkurser, opkøb og ændrede markedsandele, som en konsekvens af de nye EU-direktiver.

(Kronikken er bragt i Børsen d. 23. februar 2023)

Kommende EU-krav om bæredygtighed kan føre til konkurser – og det er ikke nødvendigvis nogen dårlig udvikling

Tusindvis af virksomheder kommer snart til at stå i en ny virkelighed, hvor de i sidste øjeblik bliver tvunget til at sætte sig ind reglerne og lovkrav om de nye CSR-direktiver i EU.

Som det største og mest velkendte direktiv er Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) –  EU’s kommende rapporteringsdirektiv om bæredygtighed, hvor virksomhederne bliver pålagt at skulle rapportere detaljeret om bæredygtighedsdata. Herunder væsentlige påvirkninger, risici og KPI’er indenfor 84 områder indenfor bæredygtighed.

Som rådgiver i strategisk bæredygtighed følger jeg både direktiverne og udviklingen nøje. Og jeg vil påstå, at vi kommer til at se en massiv bølge af konkurser og opkøb i den kommende tid.

Jeg tror, at vi vil se følgende tre scenarier:


Den ”øverste” og mest professionelle tredjedel af underleverandørerne komme til at øge deres markedsandele, fordi de når op på deres større konkurrenters niveau af én simpel årsag: At de fra start har været omstillingsparate og hurtige til at sætte sig ind i de nye krav i modsætning til konkurrenterne. De overhaler med andre ord konkurrenterne indenom, fordi de hurtigere er i stand til at dokumentere og forbedre bæredygtighedsdata over for kunderne.

Den midterste tredjedel, som indtil nu ikke har set direktiverne som den store trussel og kører business-as-usual, vil komme til at kæmpe om deres position på markedet. De vil enten fastholde deres position eller sakke bagud.

Den nederste tredjedel vil gå konkurs eller blive opkøbt. Ganske enkelt fordi de har været for langsomme til at sætte sig ind i de nye krav, og derfor vil de ikke kunne vise fremskridt i deres data, og deres kunder vil hurtigt vælge andre leverandører. Med de nye EU-direktiver vil de største virksomheder nemlig meget hurtigt kræve, at leverandørerne både kan fremvise de rigtige data, og samtidigt begynde at vise mere bæredygtige data,  så de selv fremstår mere bæredygtige og dermed mere konkurrencedygtige.

De virksomheder, som ikke kan fremskaffe data og forbedringer, kommer ganske enkelt til at blive hægtet af.

De dygtigste underleverandører ser derfor de kommende år som en stor udfordring, der samtidigt er en stor mulighed for at kapre flere markedsandele.

I hvilket scenarie placerer din virksomhed sig?

Start jeres transformation idag

Skal vi også hjælpe dig i gang med den bæredygtige omstiling? 

Book et møde med grundlægger Dennis Thaagaard om en uformel snak om dine udfordringer