Viden / Presse

AI vil gøre virksomhedernes csr-indsats bedre og billigere

Kunstig intelligens vil allerede om få år være et uundgåeligt værktøj til at understøtte og styrke virksomhedernes CSR-indsats og dermed være en accelerator for den grønne omstilling i erhvervslivet.

(Kronikken er bragt i Børsen, juli 2023)

AI kommer til at revolutionere virksomhedernes grønne omstilling

Er du virksomhedsejer, som står overfor at skulle have udarbejdet en ESG-rapport, så ved du formegentlig også, at det er en post, der er forbundet med en stor økonomisk udskrivning.

I dag er det ikke ualmindeligt, at en ESG-rapport for en mellemstor virksomhed kan løbe op i 200.000-300.000 kroners konsulentarbejde.

Den pris udelukker helt naturligt rigtig mange virksomheder, herunder SMV-virksomheder, som ikke har budgetter til ESG-konsulenter i den størrelsesorden. Så hvad gør disse virksomheder, når det lige om lidt bliver et krav, at de skal dokumentere deres CSR-indsats i forhold til den nye EU-lovgivning?

De omfavner den teknologiske udvikling og den kunstige intelligens (AI), som det seneste år er gået fra at være en teknologi, vi grinte lidt af, når ChatGPT i dens spæde fase kom med uopdaterede informationer – til i dag at være en skattet medarbejder, som effektiviserer arbejdet hos rigtig mange virksomheder og medarbejdere. Og udviklingen er kun lige begyndt.

Allerede om få år kommer vi til at se, hvordan AI bliver en integreret og yderst vigtigt værktøj for rigtig mange virksomheder i deres CSR-arbejde.

AI's mange muligheder

De fleste virksomheder står i dag over for at skulle tage hul på bæredygtighed som en ny disciplin og på en struktureret måde på grund af de nye EU-krav om bæredygtighed. En tsunami af grønne krav er på vej fra EU til landets store virksomheder – og via dem til de mange mindre B2B leverandører. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at B2B-virksomhederne kender deres kunders ambitioner på ESG-området, fordi disse krav meget snart kommer til at have en direkte indvirkning på dem.

Og fordi det er et nyt område at sætte sig ind i for de fleste, så kræver arbejdet i dag rigtig mange mandetimer ude i virksomhederne: Både i den daglige drift og i den strategiske udvikling, hvor virksomhederne skal finde ud af, hvad deres bæredygtige fokus skal være, hvad deres risici er, hvad deres konkurrenter laver og hvilke muligheder, de står overfor.

Ovenstående er eksempler på områder, hvor virksomhederne allerede kan få hjælp af den nye AI-teknologi til eksempelvis at udarbejde kommende CSR-rapporter. I dag er det f.eks. allerede muligt for AI-robotter at kunne scanne nettet for rapporter, tekst, forbrugeranalyser og uddrage essensen af det og præsentere det som et bud på en konkret handlingsplan for virksomheden.

Det bliver også snart en realitet, at AI-software kan scanne virksomhedens egen hjemmeside, tekster, visuelle identitet og indsamle og tolke tal og præsentere det som en samlet ESG-rapport, som er 80-90 procent fyldestgørende. Og som kan spare virksomheden for hundredtusindvis af kroner, som ellers ville have gået til ESG-konsulenter.

Bæredygtig produktudvikling er en tredje disciplin, som AI snart kan hjælpe virksomheder med. Her vil AI på baggrund af indsamling af viden om kundeønsker, konkurrenters handlinger, nye materialer og nye teknologier kunne foreslå nye produktforbedringer eller koncepter, som virksomhederne fremadrettet kan bruge i et mere bæredygtigt sortiment. Det kan f.eks. være, at virksomhedens målgruppe begynder at efterspørge bionedbrydelig emballage. Her vil AI være i stand til at præsentere tre leverandører, der kan levere produktet til virksomheden og til hvilken pris – og dermed kan virksomheden blive firstmovers over for konkurrenterne.

En gamechanger

Alt sammen er eksempler på tiltag, hvor AI får en kæmpe indvirkning på virksomhederne arbejde med bæredygtighed og som allerede om et par år vil blive normen for rigtig mange virksomheder. Og de virksomheder, som ikke bruger AI til at optimere deres forretning, vil sakke kraftigt bagud. Lige nu eksploderer markedet for AI-software applikationer, som kommer til at gøre arbejdet både nemmere og langt mere effektivt

Til gengæld vil de virksomheder, der omfavner kunstig intelligens i forhold til deres bæredygtighedsarbejde, ikke bare overleve, men også vækste, fordi de er i stand til at bruge AI til at effektivisere og implementere deres CSR-arbejde både hurtigere og billigere end deres konkurrenter.

Og derfor kommer AI til at være en gamechanger, når det kommer til den grønne omstilling.

Ved hjælp af AI og kunstig intelligens kommer virksomhederne langt hurtigere til at udnytte deres potentiale – og det gavner i sidste ende virksomhedernes bundlinje og den bæredygtige udvikling.

Start jeres transformation idag

Skal vi samarbejde? 

Book et møde med grundlægger Dennis Thaagaard om en uformel snak om dine udfordringer